Suchá pára?!

Suchá pára?!Co to vlastně ta suchá pára je?

Je to příroda….

Abych byl přesný, suchá pára je definovaná jako pára, která má velmi nízký obsah vodních kapek v sobě, proto je velmi těžko viditelná na pohled. Můžeme také klidně říct, že je neviditelná.

Vzniká při velmi vysoké teplotě, představte si kotel, ve kterém je topné těleso a je naplněna vodou.

Voda se přivede do varu, ne při 100°C  ale  při 178°C….. a toto je to, co naznačuji – tomu se říká suchá pára.

Jsme zvyklí, že vodu vaříme při teplotě 95-100°C , ano, třeba na čaj, polévku,  této páře, která vzniká, se říká mokrá pára.

Proč mokrá pára? Mokrá pára je definovaná tak, že se jedná o páru, která je bohatá na vodní kapky.

Tak a teď v tom máme zmatek!?

Je to snadné, pára buď má vysoký obsah vodních kapek, nebo nízký obsah kapek a podle toho se dělí na suchou nebo mokrou.

Každý typ páry, má své výhody a nevýhody. Pokud se budeme dívat z hlediska čištění, uklízení a dezinfekce, tak suchá pára vítězí nad mokrou.

Suchá pára – výhody:

  • Plocha je velmi rychle suchá
  • Na povrchu zůstává jemný film páry, který rychle schne, není zbytečně mokrá
  • Lepší čistící a odmašťovací účinky
  • Lepší dezinfekce
  • Šetrnější k materiálům
  • Ještě méně vody se spotřebuje, tím šetříme životní prostředí

Chcete podobné články najít přímo ve svém emailu?

Přidejte se k našim odběratelům, kteří chtějí dostávat zajímavé informace.

1x14 dní vám pošleme novinky z našeho blogu a maximálně 1x měsíčně se můžete těšit na nabídku vzdělávání nebo našich služeb od jlc s.r.o.. V každém e-mailu se můžete odhlásit. Seznamte se s našimi zásadami zpracování osobních údajů, ať víte, jak vaše data chráníme. Najdete je ZDE

1x14 dní vám pošleme novinky z našeho blogu a maximálně 1x měsíčně se můžete těšit na nabídku vzdělávání nebo našich služeb. V každém e-mailu se můžete odhlásit. Seznamte se s našimi zásadami zpracování osobních údajů, ať víte, jak vaše data chráníme. Najdete je ZDE